Natuurmomenten

Kameleon met krekels bij de koffie

september 2014
Fascinerend, die prehistorische wezens; alsof je midden in Jurassic Park beland bent.
In werkelijkheid is Jurassic park het huis van vriendin Daniëlle waar ik gezellig op bezoek was. En vaste lezers van Gefladder kunnen zich wellicht nog wel herinneren dat koffietijd bij Daniëlle bijzonder kan zijn. Dit keer geen grasparkiet als koffieleut maar een kameleon die geen koekjes bij de koffie eet, maar… krekels. Ach, dat kan ook lekker zijn.

Kennismaking met kameleon Isabella
Veel te lang hadden Daniëlle en ik elkaar niet gezien, dus zo kon het gebeuren dat ik de inmiddels vier maanden oude Jemen kameleon van zoon Kelvin nog niet eerder ontmoet had. Hoewel ikzelf heel erg blij was met deze kennismaking, geloof ik dat Isabella het liever op een ander moment gehad had. “Moet dat nu?!” leek ze te zeggen. “Ik zie er niet uit!!!” En ja, Isabella had gelijk. Want wat was er aan de hand? Zij was net druk aan het vervellen. Noem ’t een ‘bad hair day’. Dan wil je als vrouw gewoon liever even niet gezien worden.

Jemen kameleon aan 't vervellen.

Lekkers bij de koffie
Waar Daantje en ik een koekje bij de koffie namen, werd kameleon Isabella verblijd met een bakje krekels. Spannend en interessant om te zien. Het is als een aquarium vol vissen: je kunt ernaar blijven kijken.

De Gilfactor
Met een bedenkelijke blik keek ik toe hoe Isabella haar hapje kreeg. “Pfoe, dit moet je natuurlijk elke dag doen”, zei ik terwijl ik naar de enge, mooie krekels keek waar de kameleon al snel van zou gaan genieten.
Daniëlle: “Ja, maar soms gaat het mis. Het was als een nachtmerrie die uitkwam!
Ik dacht ‘laat ik wat lekkers voor die kameleon kopen’, dus ik kocht een doosje sprinkhanen – ook al ben ik als de dood voor die beesten. En natúúrlijk, het bakje viel! Alle elf sprinkhanen sprongen vrolijk Kelvins kamer rond! Wij gillen natuurlijk, maar, na enige dreigementen van mijn kant, ging Kelvin de uitdaging aan om ze te vangen en weer in het doosje te stoppen. Het was ‘m gelukt, de kanjer. Mams weer opgelucht!”

Corry Konings had haar rekels.
Isabella heeft haar krekels.
En ik? Nou, ik houd ’t wel bij een koekje.

*  *  *

Een paar dagen later stuurde Daantje via whatsapp een foto van Isabella zonder vellen.
En oooh, wat is ze mooi!

Jemen kameleon Isabella weer helemaal mooi na het vervellen                     Foto: Daniëlle de Wolff