Natuurmomenten

Kramsvogel in de tuin?

Jazeker, een kramsvogel in de tuin. Maar in niet in míjn tuin hoor! Dit keer gaat het om een tuin in Eelde. Een tuin waar de vogels goed te eten krijgen van Anneke van Dijk, wat nu in de winter – met voorzichtige sneeuwvlokken – extra mooie plaatjes oplevert.

Foto’s: Anneke van Dijk

Kramsvogel snoept verstandig en eet een appel!

Kramsvogel in winter/sneeuw setting blij met appel - foto: Anneke van Dijk

Sowieso ben ik de kramsvogelfamilie van de  lijster – nog nooit in levende lijve tegengekomen, maar met een beetje fantasie is er best makkelijk een voorstelling van te maken. De merel, óók familie van de lijster, komt namelijk wél veelvuldig in de tuin op bezoek; hij heeft alleen een ander kleurtje! En met hier in de tuin, net als in Eelde, genoeg spreeuwen die graag een lekker hapje meepikken, is ook het volgende plaatje eigenlijk gewoon heel herkenbaar… ;-)

Spreeuw en kramsvogel kijken of er nog wat te eten ligt op de voedertafel

Het sneeuwt: spreeuw en kramsvogel komen even kijken of er nog wat lekkers op de voedertafel ligt - foto: Anneke van Dijk

Anneke van Dijk:
“Deze foto’s heb ik in de koude winter van 2012/2013 gemaakt. De kramsvogels bleven eerst helemaal achter in de tuin, maar waren al snel zo verslaafd aan die lekkere appels, dat ze op een afstand van ongeveer twee à drie meter van het raam kwamen. Heel af en toe was de spreeuw de baas, maar over het algemeen toch wel de kramsvogel, die overigens niet echt agressief deed tegen de andere vogels (dat zie je wel eens anders).
Hoewel ik meer van macrofotografie ben – ik fotografeer dan graag allerlei insecten en slakken – geniet ik ontzettend van de vogels. En o ja, op onderstaande foto doet de kramsvogel nét zijn staart omhoog om te poepen!”

Anneke’s prachtige kramsvogel uit Eelde
Hopelijk tot ziens in en om het Ruige Riet van Sloterpark Amsterdam!

De kramsvogel uit een tuin in Eelde - foto: Anneke van Dijk

*  *  *

Familie Turdidae
Het is toch wel een leuke familie hoor, die familie Turdidae (lijsters).