Natuurmomenten

Merel bouwt nieuw nest

maart 2017
Op een andere plek dan vorig jaar, ging Merel in de herkansing. En net als vorig jaar was kerel merel tijdens al het harde werk, nergens te bekennen. Ja, je hoorde hem vanuit een boom hard zingen, maar i.p.v. daarmee hun territorium af te bakenen, kon ik alleen maar denken: ‘Houd toch je harses, je maakt er alleen maar slapende eksters mee wakker!’

Tja, vorig jaar. Merel keek me dagelijks vol vertrouwen recht in de ogen aan als ze op het nest zat. Dat schept een band. Ik was dan ook echt ontdaan van de eksterterreur.

Terwijl Merel druk in de weer was met nestmateriaal verzamelen, vloog Robin de roodborst de tuin in en uit. Volgens mij was ze er niet helemaal blij mee dat Merel ‘haar’ Red Robin boom (glansmispel) had uitgekozen om een nest in te bouwen (weet je nog: roodborstjes kiezen broedplaats).

Roodborst op de schutting

Maar goed, Merel was dus druk bezig een nest te bouwen.

Merel op de schutting met nestmateriaal

VIDEO’S

En wat ze toch allemaal aan nestmateriaal meezeulde…

Tegen beter weten in, ging Robin de roodborst toch nog even het nestkastje bekijken.

Territoriumdrift
Zich erbij neerleggend, dat Merel haar broedterrein ingepikt had, nam het roodborstje een bad in het vogelbadje onder de glansmispel. Merel had inmiddels echter last van territoriumdrift. Vanuit het niets vloog ze Robin aan, die… vervolgens vrolijk in een ander badje verder badderde.

“Chill”, leek de roodborst tegen Merel te zeggen.

Roodborst in bad

Zwart-witte zware jongens
Toen het nest van de merel klaar was, begon het eieren leggen. En ja hoor, daar waren ook die etters weer: de eksters (heus wel grappige vogels hoor, eksters, maar NU-EVEN-NIET). Twee keer heb ik ze op de schutting betrapt toen ze smakelijk en tevreden hun snavels aflikten. Merel is sindsdien niet meer op het nest gezien.

Zo balen, dat het wederom niet gelukt is met de merels. Van mij mogen ze volgend jaar maar liever meteen een andere tuin uitkiezen om in te broeden. Mijn tuin is gewoon niet geschikt voor mereleitjes. Laat dan maar liever Robin de roodborst weer een gezinnetje stichten in een van de nestkastjes.

VIDEO
De minivijver was de roodborst net even te diep…