Eye Filmmuseum Amsterdam
Blog

Onder het maaiveld

Toen IVN Natuureducatie, afdeling Amsterdam, de voorvertoning aankondigde van de film Onder het maaiveld, kon ik bij het zien van de filmposter maar één ding denken: toeval bestaat niet. Op dat moment stond dus meteen vast, dat ik niet in m’n eentje naar het Eye Filmmuseum zou gaan, mijn boek mocht mee! Want zou nu dan eindelijk deze vraag beantwoord gaan worden: wie is de mol?

Met de mol naar het Eye Filmmuseum

Hoewel de mol in de film maar heel even voorbij kwam, bracht dit altijd zo mysterieuze bodemdiertje toch weer een glimlach op m’n snoet. Ik ben gewoon fan en kan dan ook niet wachten tot de mol zich weer aan zal dienen in mijn tuin. In 2016 viel hij me daar voor het eerst op…

Hoewel je de mol misschien eerder als ‘niet gewenst’ zou zien, is het eigenlijk een heel goed teken dat hij juist bij jou op bezoek is. Het betekent immers dat je een gezonde bodem hebt, vol leven (smakelijke regenwormen bijvoorbeeld, yummm).

Wie is de mol?

Na de film werd het publiek nog in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen aan producent Ignas van Schaick en cameraman Maarten. Waar een van de bezoekers wilde weten hoe de bijzondere beelden van ondergrondse schimmels geschoten waren, wilde ík alleen maar weten hoe de beelden van de mol gemaakt konden worden. En wat we tóen te horen kregen: de mollen waren speciaal geleverd door mollenvangers. De mol, zo vertelde producent Van Schaick, was dus een acteur! (Wat natuurlijk volkomen logisch is, aangezien een film zonder acteurs, zoiets is als een vogel zonder vleugels.)

Waar is de mol nu?

Maar ja, nu vraag ik mij dus af…
Was de mol na de opnames wellicht aan de wandel gegaan en heb ik hem daarom tegen kunnen komen, die keer tijdens het hardlopen? Hoe díe ontmoeting is verlopen (én het vervolg), kun je lezen en zien in deel 2 van de Gefladder boekenreeks: Groene tijden, slechte tijden. Tijdens de ledenvergadering van IVN Amsterdam, zal het boek verloot worden.

* * *

 

In de bodem

Trailer Onder het maaiveld