Disney,  GaSet,  Natuurmomenten

Op pad met de kat

augustus 2023 – Uit buurtkrant GaSet herfst 2023, pag. 1
Op pad met de kat’ vervangt dit keer de column van Christiane Baethcke, Rondje met het hondje.

Buurtkrant GaSet, herfst 2023

Met de titel wordt het al duidelijk: Christiane en Cindy zijn afwezig, dus geen Rondje met het hondje dit keer. Alhoewel… dat is niet helemáál waar. Al vele jaren maak ook ík namelijk een rondje met m’n hondje. Vaste volgers van mijn Gefladder weten dat maar al te goed. Oké oké, het gaat in mijn geval weliswaar om een ‘denkbeeldige’ hond, maar het resultaat is hetzelfde: je ziet wat zich in je omgeving afspeelt, geniet van buurtnatuur én hebt meteen aan lichaamsbeweging gedaan. Check!

Die denkbeeldige hond fungeert als stok achter de deur om dus voorál de deur uit te gaan. Tijdens die ommetjes kom je dan vaak wel dezelfde mensen tegen, lekker vertrouwd. Mensen die met (meer of  minder) plezier een échte hond uitlaten. Soms maak je een praatje met elkaar en soms blijft het bij een “Goedemorgen!”. Soms echter, zie je opeens die ene meneer met dat grappige hondje niet meer. En realiseer je je, dat je hem al heel láng niet meer hebt gezien. Bij een latere, spontane ontmoeting in de supermarkt, hoor je dan waarom niet: de hond is overleden. Zodoende wandelt meneer niet meer. Zonde, denk ik dan.

Op weg naar de Natuurkamer…

Met een denkbeeldige hond kan dat niet gebeuren. Zodoende blijf ik trouw jaar na jaar mijn rondjes lopen. Maar de laatste jaren gaat vaak ook mijn kat Disney mee. Zij heeft een tuigje om en is inmiddels een echte avonturenpoes. Zit ze niet in de fietsmand (want fietsen vindt ze heerlijk), dan wel op m’n schouder. Tussendoor, meestal in het Ruige Riet of de Heemtuin, struint ze tussen bladeren en over takken en boomstammen. Ikzelf hobbel dan graag en met een glimlach achter haar aan. Varen doet ze inmiddels ook. Samen zijn we geregeld gids tijdens de vaarexcursies door het Sloterpark.

Culinair hoogstandje
De laatste tijd zijn er níeuwe gasten, die we steeds opnieuw tegenkomen. Meestal in delen: een mooi rood pootje hier, een kop daar, wéér een pootje en ja, daar nóg een poot! Over wie het gaat? Over de Amerikaanse rivierkreeft! Deze verschrikkelijke plaaggeest, die alles kaalvreet, rukt op in Nederland. Ook Geuzenveld/Slotermeer is niet meer veilig. De kreeft zélf overigens ook niet. Tijdens een vaartocht zagen we een fuut een kreeftje kraken en ook de meeuwen duiken geregeld zo’n smakelijke culinaire hap op. En de restjes? Die laten ze dus vallen. Op het pad. Voor de poten van de kat.