Gefladder in Tuincentrum Osdorp
Natuurmomenten

Slimme verkooptruc?

En dan loop je door Tuincentrum Osdorp in Amsterdam Nieuw-West. Je bent vast van plan om alleen maar even een drijfplantje te kopen voor de minivijver. Je bent er kind aan huis, dus je weet waar in het centrum je moet zijn. Je kunt zodoende snel overal langslopen. Snel, omdat je weet dat wanneer je ergens stil blijft staan, je met aandacht gaat kijken. En wanneer je met aandacht gaat kijken, ga je dingen echt ‘zien’. En wanneer je in een tuincentrum dingen gaat zien… dan wil je het hebben ook! Want oh, wat is het toch allemaal mooi. 

Gefladder in het tuincentrum

Elke keer weer houd je jezelf dapper voor dat je toch écht geen ruimte meer hebt in de tuin, maar je voorstellingsvermogen weet altijd wel weer een nieuw plekje te creëren. Dus belandt er toch weer een plant in je mand. En als je mand dan vol is, loop je soms ook nog terug naar buiten om alsnog een karretje te pakken, zodat er nóg meer mee kan. Zo gaat het vaak bij mij. En dat wilde ik nu per se voorkomen. Dus met blik vooruit, liep ik de paden door. Maar ja, op gefladder had ik niet gerekend. 

Vanuit mijn ooghoek was te zien hoe een vlinder op een bijzonder roze bloemetje zat. Als vanzelf stopten mijn voeten met lopen en keek ik met aandacht naar de vlinder, een atalanta, die naar het scheen aan een overheerlijke maaltijd zat. M’n smartphone was zo slim om foto’s en filmpjes te maken en de mensen die voorbij liepen, keken waar ik toch zo aandachtig naar stond te kijken. En ik? Ik speelde de vermoorde onschuld. Deed alsof ik er niets aan kon doen, dat vlinder en smartphone zo’n gezellig onderonsje hadden.

Maar zo onschuldig als het allemaal leek, was het niet. Ik verdenk het tuincentrum er namelijk van de vlinders in te huren. Deze fladderaars hebben het ‘verkopen’ immers helemaal in de vleugels. Natuurtalenten zijn het. Of beter gezegd: Sales talenten. Want voor ik er erg in had, stond het bijzondere plantje opeens in mijn mandje en kort daarna in een pot in de tuin. 

PS. Het duurde niet lang voor het plantje – een Zeeuws knopje, ofwel Astrantia major ‘Pink Pride’ – ook in de tuin door vlinders bezocht werd. Spijt heb ik dan ook totaal niet van mijn aankoop. Plezier wél.