Natuurmomenten

De minivijver

Schoonmaaktijd!

april 2013
Vriendin Bo en ik hebben op dezelfde dag vrij en besloten dan ook gezellig ons eerste rondje Tuincentrum Osdorp van dit seizoen te maken. Het was lekker weer. Daarom wilde ik die middag de minivijver gaan schoonmaken en daar wilde ik graag een nieuw plantje voor kopen.

Libellenlarve

Weer thuisgekomen, ging ik meteen aan de slag.
Eerst de stenen uit de bak, om daarna met een emmer het water eruit te scheppen. Toen opeens… verschenen vanuit de modderlaag een paar bubbels. Wat een leuke verrassing: twee libellenlarven van vorig jaar, zaten er nog in!
(terugblik: waterbeestjes vangen)

Ik heb ze er met de emmer uitgehaald (bange poeperd) en ze vervolgens in een bakje gedaan. Daarna heb ik de vijverbak (cementbak) uit de grond getrokken en kon het schrobben beginnen.

Mini vijver (cementbak) schoonmaken voor een nieuw seizoen.

Het werd nóg gezelliger, want na de twee libellenlarven, kwamen ook de staartmeesjes weer een kijkje nemen (of beter gezegd: een hápje nemen). Ze waren totaal niet bang voor me. En nu ik van zo dichtbij een foto kon maken, was opeens ook te zien dat die beestjes een geel streepje boven hun ogen hebben!

Staartmeesje
Staartmees met duidelijk het gele streepje boven zijn oog.
Staartmees ziet nog wel een stukje pindakaas zitten.

Toen alles weer op z’n plek stond en de bak gevuld was met sloot-/kraanwater, konden de libellenlarven de minivijver weer in. Opeens was ik ook niet bang meer en heb deze mooie, lelijke beestjes gewoon met de hand weer de ruimte gegeven.

De libellenlarven kunnen de vijver weer in.
Zo, de libellenlarve mag de schone vijver weer herontdekken.

  Zo, de ‘vijver’ ziet er weer prima uit.

Vijvertje weer schoon.

De spreeuw kwam meteen aanrennen voor een fris badje!