Natuurmomenten

Dode half vergane jonge specht

juni 2016
GAT-VER-DÁMME!
Je bent nooit klaar met een tuin (gelukkig maar); er valt altijd wel wat te veranderen. Planten en bloemen worden geregeld verplaatst of weggegooid om alles zo goed en mooi mogelijk bij elkaar te laten passen. Geheel naar eigen smaak. Zo wilde ik laatst wat potten in de tuin herschikken, maar bij het verplaatsen van een van de potten die naast/onder het raam stond, kwam er een luid: “Aaaaaarrrggh!” uit mijn mond (als er op dat moment iemand aan de andere kant van de schutting gelopen heeft, dan moet diegene zich absoluut rot geschrokken zijn van mijn gegil): er lag een dode, half vergane jonge specht voor m’n neus!

dode-jonge-specht-2

Botsing
OMG wat zag dat er vies uit zeg. En dat moest natuurlijk opgeruimd worden, jakkes. Toch kon ik het niet laten om met een omhoog getrokken neus naar de jonge grote bonte specht te kijken. Ik had dit spechtenjong met het schattige rode petje een veel gezelliger leven in de tuin gegund.

Wat er gebeurd moet zijn was me meteen duidelijk, aangezien er met al die jonge vogels momenteel, geregeld eentje tegen het raam vliegt. Dan hoor je een kleine ‘pok’ en zie je het kleintje verschrikt rechtsomkeert maken. Bij deze jonge specht is blijkbaar sprake geweest van een harde BOEM. Sneu hoor.

Verscheurd
Wel apart, was dat de vleugels los van het lijfje lagen. Wellicht heeft de jonge specht groggy van de botsing op de grond gezeten om bij te komen, waar hij vervolgens gegrepen is door een … ? Geen idee. Het zal een raadsel blijven.

dode-jonge-specht-3

Stadsblad De Echo
Je kunt in een stadsblad een stukje over stadsnatuur schrijven óf je kunt een stukje stadsnatuur in een stadsblad wikkelen. Dit keer heb ik voor het laatste gekozen, want hoe had ik het anders moeten doen.

Van een stapeltje oude kranten pakte ik een paar exemplaren waarvan ik er één breeduit over de dode jonge specht legde. Pfoe, dat scheelde. Niet meer hoeven te zien wat voor smurrie en beestjes onder de krant lagen, maakte het wat makkelijker voor me om de boel op te ruimen.

Brrr, dit had ik toch niet bedoeld met ‘lekker even in de tuin rommelen’.

dode-jonge-specht-1

 


 

Vanzelfsprekend denk je dan weer terug aan die twee andere jonge spechten: