Eieren zoeken bij de reigerkolonie in het Sloterpark met avonturenpoes Disney
Disney,  GaSet,  Natuurmomenten

Eieren zoeken

maart 2024 – Uit buurtkrant GaSet lente 2024, pag. 1
Denk je aan de lente, dan denk je aan Pasen en denk je aan Pasen… dan komt er ook wel ergens een paasei aan te pas. Het gaat hier echter niet om eieren van chocolade en ook niet om een lekker kippeneitje voor het paasontbijt of om te beschilderen. Een leuk kleurtje hebben de eieren wél al: blauw. En oké, het moet eerlijk gezegd, de eieren zijn stuk.

Toch is het erg leuk om deze gebroken eieren tijdens een wandelingetje te zoeken. Het zijn namelijk de eitjes van de reiger. Het ene ei zal wellicht al vertrapt zijn door een niet oplettende wandelaar, het andere ei is perfect doormidden gebroken en weer een ander ei heeft slechts een kijkgat, waardoor je denkt: hoe is de vogel hier dan uit ontsnapt?

Een souvenir vanuit het park: reigerei met hagelsnoer eruit
Het blauwe ei met het hagelsnoer, waar de babyreiger nét uitgebroken lijkt te zijn

Waar o waar?
Waar al die eieren te vinden zijn? Overal waar reigers broeden. En laten wij langs de President Allendelaan nu nét zo’n fantastisch plekje hebben: het ‘reigersbosje’. Wandel je vanuit Geuzenveld over het fietspad langs het Ruige Riet (Laan van Verdienste), dan loop je de helling op, zo tegen de grote brug aan. Aan de andere kant van de brug vind je dan een bosje naaldbomen waarin de reigerkolonie zich bevindt. Elk jaar beginnen de reigers hier in december al met het opknappen van hun nesten, een hele vertoning. En door het indrukwekkende kabaal dat de reigers maken, is deze plek niet te missen.

Doordat de reigers sneller dan de paashaas zijn, zijn hun eieren vaak al vanaf februari/maart te vinden. Zo is mijn kleinzoon ook eens gezellig met me mee op pad geweest. Logeren bij oma en samen eieren zoeken, was op deze manier net even anders dan anders.

Eieren zoeken bij de reigerkolonie in het Sloterpark met kleinzoon Shane

Heb je een mooie eierdop gevonden, dan heb je een bijzonder souvenirtje en vind je helemaal niets tijdens de zoektocht… dan ben je in ieder geval even lekker buiten geweest!