Natuurmomenten

Nijlganzen: van gespetter tot geëtter

februari 2016
M’n wandeling was nog maar net begonnen of het vredige gespetter van de nijlganzen trok mijn aandacht. Ik stond even stil bij dit mooie gevleugelde koppel bij de steiger van buurman Tim, filmde een klein stukje en liep toen weer verder. Na enkele passen liep ik echter tóch weer terug, alsof ik aanvoelde dat het natuurlijk niet bij vredig gespetter zou kunnen blijven. Ik bedoel, we hebben het hier over nijlganzen. En met die nijlganzen hier blijft het niet vanzelfsprekend vredig…

“Scheer je weg, etter!”
Dame nijlgans zat nog in bad, terwijl haar vent op de steiger zijn veren al stond te schikken. Opeens, zo uit het niets, begon meneer een hoop kabaal te maken. Mevrouw kwam meteen druk gakkend op hoge poten aangelopen om hem bij te staan (want dat doe je nu eenmaal, als trouwe partner zijnde).

Bij minuut 1.26 in de video

Njlganzen maken kabaal: "Drie is te veel!"

Net toen ik dacht ‘wat is er aan de hand’, streek een derde nijlgans neer. En tja, daar kwam geëtter van! Het verblijf van nummer drie was dan ook van korte duur…

De aanwezigheid van de derde nijlgans werd niet getolereerd

VIDEO
Drie is te veel!

Bijzondere verschijning
Na de stop bij de nijlganzen volgde nog een fijne wandeling. En dat het tijdens het laatste stuk een beetje begon te regen kon de pret niet drukken, want een regenboog wandelde met me mee. Samen met die grijze wolken zorgde het voor een magisch en mysterieus sfeertje. Wat een mooie afsluiter!

Regenboog en grijze wolken zorgen voor magisch en mysterieus sfeertje

De regenboog begeleidde me netjes naar huis
(waar geen pot goud op me stond te wachten)

Regenboog en grijze wolken zorgen voor magisch en mysterieus sfeertje

 

Altijd interessant, bij de nijlganzen