Natuurmomenten

Reiger en aalscholver delen visstek

november 2015
Tijdens die eerste herfstwandeling in de mist had ik het er al over dat rondom de heemtuin, het Ruige Riet en bij de wiebelvlonder langs de natuurspeeltuin opeens dagelijks aalscholvers te vinden zijn. Voorheen zaten ze hier niet, maar nu komen ze dagelijks hun portie vis vissen. Wie het allemaal maar ‘zo zo’ vindt, is de reiger, want een goed visstekkie houd je natuurlijk het liefst voor jezelf. Maar ja, als je die joekel van een vis bekijkt, die hij tijdens die mistige ochtend gevangen had, dan begrijp je die aalscholvers ook wel.

De aalscholver van deze ochtend, voelde zich als nieuwkomer in ieder geval prima op zijn gemak. De reiger leek hem te dulden en de eenden vonden het sowieso wel best.

Zij aan zij op de wiebelvlonder

Aalscholver en reiger delen goede visplek

Het was wel duidelijk dat de reiger – bekend met deze plek – een stuk alerter reageerde op bewegingen in het water.

Reiger en aalscholver vissen zij aan zij

Waarschijnlijk keek de aalscholver eerst nog een beetje de kat uit de boom (wat niet eens zo heel onverstandig is, aangezien de nieuwe opzichter van de natuurspeeltuin ook echt een kat is; de vorige opzichter was een buizerd).

De aalscholver is een nieuweling op deze visplek

VIDEO

Hoewel zowel de reiger als de aalscholver niets ving, is het toch wel heel leuk om te zien hoe die vogels zo zij aan zij hun gangetje gaan. De aalscholver is hierbij de grote ongeduldige, want toen hij na eerst gescheten en daarna nog even rondgezwommen te hebben nog steeds niets gevangen had, vloog hij weg. Zo de brug onderdoor…