GaSet,  Natuurmomenten

Natuur beleven met aandacht

Uit buurtkrant GaSet zomer 2023, pag. 7
Ken je dat? Dat je van A naar B gaat en je je vervolgens afvraagt hoe je daar gekomen bent? Dat komt omdat je er met je aandacht niet bij was. Je automatische piloot had ’t compleet overgenomen. Wat onderweg gebeurd is, is volkomen aan je voorbij gegaan. Tijdens een wandeling door het park komt het ook voor. Vaak zijn mensen in hun hoofd zo druk bezig met alle gedoe in hun leven, of zo druk met een ander in gesprek, dat de meest mooie, leuke, bizarre natuurmomenten gemist worden.

Geregeld neem ik mensen mee uit wandelen en wanneer ik het gesprek dan onderbreek met een “Kijk,  een winterkoninkje!” zie je ze soms duidelijk schrikken. Ze worden als het ware met een vingerknip uit de hypnose van hun gebabbel gehaald. “Huh, hoe zie je dat?!” is dan vaak de reactie en dan kan ik alleen maar zeggen: “Oefening baart kunst.” Want ook aan mijzelf gingen al die momenten eens voorbij. Dan was ik tijdens het wandelen in gedachten druk bezig om verzonnen discussies te winnen, campagnes voor m’n werk te verzinnen of problemen op te lossen. Het was enorm verhelderend hoor – er werd heel wat bereikt tijdens zo’n loopje – maar… er is een flinke burn-out voor nodig geweest, om me ook daadwerkelijk ‘de ogen te openen’.

Prachtige buurtnatuur (de waterplas tussen de heemtuin en het Ruige Riet)

Sindsdien beleef ik het ene na het andere en hoop ik door deze belevenissen te delen, ook anderen te inspireren om met meer aandacht te observeren. Als je immers hebt gehoord  dat op een bepaalde plek de zeldzame Sloterparkkikker leeft, zul je die bewuste plek een volgende keer wellicht met andere, aandachtiger, ogen gaan bekijken. Voor je het weet, heb je het ‘beleven’ helemaal onder de knie. Maar wees gewaarschuwd: wanneer je de natuur eenmaal zíet, kun je haar nooit meer ‘niet zien’. En hier in de buurt betekent dat, dat je ogen tekort komt!

Foto: Wouter Dolmans – Gezelligheid op het water

Belevingstocht over water

De route die je over land aflegt, kun je ook over water volgen en dat kan dan weer geheel andere sensaties opleveren. De Natuurkamer en natuurspeeltuin De Natureluur organiseren voor jong en oud geregeld vaarexcursies door het Sloterpark. Houd hun activiteitenprogramma dus vooral in de gaten. De boot vertrekt vanaf natuurcentrum de Drijfsijs, bij het water tussen de heemtuin en het Ruige Riet. Vervolgens wordt gevaren richting de Sloterplas en weer terug.

Foto: Paul Koene – Zwaan met pullen tijdens de vaartocht

Geregeld zal ik als gids op de boot aanwezig zijn en worden tijdens het varen een aantal speciale plekken en natuurmomenten onder de aandacht gebracht. Denk aan de Sloterplaspelikaan, de lepelaars die er eens gebroed hebben of de roodwangschildpad die eieren legde. Tevens komen ook de quaggamossel, de ijsvogel en misschien zelfs het monster van de Sloterplas voorbij.

Heb je een eigen boot, dan kun je uiteraard ook gewoon zelf gaan varen. Of denk eens aan suppen, dat is staand of zittend peddelen op een plank. Zolang je het maar met aandacht doet, valt er genoeg te beleven. En als je dat varen en suppen níet met aandacht doet, valt er overigens óók genoeg te beleven: nattigheid!