Natuurmomenten

Sijsjes in elzen

maart 2016
Drie jaar geleden was mijn eerste ontmoeting met een sijs. Het vogeltje scharrelde langs het fietspad tussen de watergang en het Ruige Riet. Langs dat pad staan vele elzen en kaardebollen die elk jaar veelvuldig door putters bezocht worden.

elzenproppen

Els is favoriet
Vanaf een paar maanden geleden was er steeds vaker een sijsje te zien. En nu, maart 2016, kun je tussen de putters en vinken zelfs hele groepen van die geel/groen/zwarte vogeltjes bewonderen. Grappig, hoe dat zich zo ontwikkeld heeft. De putters zie je ‘het liefst’ van de kaardenbollen snoepen en de sijsjes van de elzenproppen. Prima verdeeld, zou ik zo zeggen!

  • Korte omschrijving Vogelbescherming Nederland: de sijs

In de elzen langs Ruige Riet Sloterpark
Mannetjes en vrouwtjes sijsjes snoepen van elzenproppen.

Vliegensvlug gefladder
Net als de putters, vliegen ook de sijsjes vaak verschrikt weg. Wanneer het snelle klikken met de camera dan toch nog een te herkennen beeld oplevert, is dat mooi meegenomen. Zo was bij het voorbijgaan nog net een putter tussen de gedroogde stengels van de kaardenbollen te zien.

Putter op zoek naar zaden van kaardenbollen.

Putter tussen de gedroogde stengels van de kaardebollen


  • Leuk woord eigenlijk, elzenproppen. En over proppen gesproken… Ik vraag me nu wel af of ik weer moet vrezen binnenkort opnieuw bekogeld te worden. Want weet je nog: groen getreiter
  • Eerste ontmoeting met het geel/groen/zwarte vogeltje: sijs
  • Met de  putterpolitie: politie zoekt putters