Natuurmomenten

Bij blij

september 2016
Schreef ik in 2014 in een artikel nog dat wij als mens blij met de bij mogen zijn, in de tuin is het elke keer weer leuk om te zien dat de bij ook blij met míj is. Kijk die vrolijke, dankbare snoet toch eens (en wanneer je de titel van dit stuk een aantal keer snel achter elkaar zegt, blijft ook voor jou alleen maar blij, blij, blij, blij, blij over, wat wil je nog meer).

De bij is overduidelijk blij

Elk jaar, met o.a. de anemonen en zonnehoeden in bloei, zie je de bij genieten van een toefje stuifmeel hier en een toefje stuifmeel daar. En elke keer weer is het een boeiend schouwspel met dat tevreden ritmische gezoem op de achtergrond. Een wesp geeft me juist een akelig gevoel – waarschijnlijk omdat ik als kind eens in mijn nek gestoken ben – maar naar een bij kan ik met een glimlach blijven kijken.

Bij vliegt naar anemoon voor een lekkere toef stuifmeel

Kleur in de tuin
Net als de zonnehoed – die in verschillende kleuren in de tuin staat – is ook de anemoon een soort die in verschillende versies aanwezig is. Het zijn vaste planten die elk jaar opnieuw opkomen, zodat jij én de bij steeds weer van de vele bloemen kunnen genieten. Vlinders maak je er ook dolgelukkig mee, dus de kleuren vliegen je letterlijk om de oren, prachtig!

Bij op anemoon. Aan de achterpoot van de bij zie je een korfje, de stuifmeelkorf.

Stuifmeel verzamelen
Zie je die gele bolletjes aan de achterpoten van de bij? Dat zijn korfjes waarin stuifmeel opgeslagen wordt. Zo kan de zoemer lekker uitgebreid van bloem tot bloem vliegen, om pas wanneer de stuifmeelkorfjes gevuld zijn, weer terug te keren naar de bijenkorf.

Aan de achterpoot van de bij, een geel bolletje, de stuifmeelkorf.

Bij op anemoon. Het stuifmeelkorfje aan zijn achterpoot is duidelijk te zien.

VIDEO