Natuurmomenten

Anabolen Henkie?

juni 2013
De bruine kikker leeft voornamelijk op het land, dus toen de kikkertjes eenmaal konden lopen, springen en klimmen, wist ik dat de kans groot was, dat ik ze niet meer terug zou zien. Ze zouden de wijde wereld in kunnen trekken, maar ook zomaar opgegeten kunnen worden door de vogels die natuurlijk ook altijd op zoek zijn naar smakelijke, verse hapjes. Dus… des te leuker om dan toch af en toe zo’n kleine leukerd die ik zelf heb grootgebracht bij de minivijvers te zien zitten.

Die kleine op onderstaande foto zat niet bij het water, maar sprong van de ene tegel op de andere: “Dat is dom, dom, dom,” vertelde ik hem toen hij op m’n vinger zat. “Luister naar de wijze les van je mensenmams, want zo open en bloot op het terras, hebben de eksters je zo gezien, gepakt en opgevreten!”

Baby kikker op hand

Ik kan alleen maar hopen dat alles goed gaat. Ik zie steeds één donker en één lichtbruin kikkertje; volgens mij zijn dat de enige twee die er nog zijn. Trouwens, de libellenlarven die ik in een van de vijvers had, heb ik naar het openbare water tegenover de tuin gebracht, anders zouden m’n babykikkers al bij voorbaat geen kans hebben (had ik eerder moeten doen, want ik verdenk de libellenlarven ervan dat ze al een aantal kikkertjes opgegeten hebben).
Verder heb ik in een van de minivijvers nog drie kikkervisjes zitten die nog volop met hun metamorfose bezig zijn. Eentje heeft inmiddels al vier pootjes, dus die zal eerdaags ook wel aan land gaan.

Kijk toch, hoe klein…

Mijn kikkerkindje; zo klein nog.

Maar dan vanmorgen…
14/06/13 – Hahaha, net terug van hardlopen en het eerste wat ik deed, was de tuin in lopen om te kijken of een van m’n kikkertjes zich zou laten zien. Nou, ik schrok me helemaal rot! Ik keek uit naar een ieniemienie exemplaar zoals op de foto hierboven, maar wat tóen opeens in mijn gezichtsveld sprong!

Anabolen Henkie of gewoon een kikker uit de buurt?

Anabole Steroïden
En nu is de vraag: zit mijn vijver vol anabolen of heb ik gewoon een buurkikker op bezoek (net als Harriët vorig jaar). Als het een buurkikker is – en dat is wel zo aannemelijk – dan vrees ik toch wel voor het leven van de babykikkers. Kannibalisme is namelijk heel normaal in kikkerland.

To be continued…

Kikker klimt uit minivijver


Kikkermomenten 2013

Andere kikkerjaren